Zwarte Truffel AmsterdamDiverse truffelsoorten

Truffels komen wereldwijd voor, er bestaan zo’n 200 soorten. Op de Europese markt wordt culinair voornamelijk gebruik gemaakt van de truffel van het Tuber geslacht. Italië en Frankrijk leveren hiervan de beste kwaliteit. Binnen de Tuber soort zijn er witte en zwarte truffels, die zich weer onderscheiden in meerdere subsoorten.

De zwarte truffel heeft doorgaans een bobbelige schil terwijl de witte truffel vaak mooi glad is.

De geurigste, meest begeerde en allerduurste truffel is de witte truffel ‘Tuber Magnatum Pico’ (Tartufo Bianco Pregiato), een seizoensgebonden truffel, verkrijgbaar van oktober t/m december. Niet aan de seizoenen gebonden en makkelijker te vinden is de witte ‘Bianchetto’, ofwel de ‘Tuber Borchii Vitt’. Deze ‘Bianchetto’ truffel is minder geurig dan de echte witte Tuber Magnatum Pico truffel, maar wel beter betaalbaar.

De Tuber Melanosporum (Tartufo Nero Pregiato) is de meest begeerde en duurste van alle zwarte truffelsoorten. Tussen half november en half maart is deze truffel rijp en wordt dan geoogst. Van mei tot oktober wordt de iets minder geurige, maar ook minder dure zwarte zomer truffel gevonden, de Tuber Aestivum Vitt (Tartufo Estivo / Scorzone).