Zwarte Truffel Amesterdam, Il tartufo di Massimo.Een truffel is een 100% natuurproduct! Het zijn de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid die de omvang en de kwaliteit van de truffeloogst bepalen.

In een luchtige, kalkachtige, en organische rijke grond gedijen de truffels het best. Een zonnige zomer met voldoende regen is uitstekend voor de truffel. Een te droge zomer staat garant voor een slechte truffeloogst in de herfst en de winter.

Hoewel er wel pogingen worden gedaan om truffels te kweken heeft dat tot nu toe weinig succes opgeleverd. Het blijft voorlopig de natuur die de kwaliteit en kwantiteit van de truffeloogst bepaalt! De truffelmarkt is dus altijd een onzekere markt wat de truffel exclusief maakt en de prijs sterk beïnvloedt.

Op truffeljacht dus maar!

Vroeger ging de truffeljager (cavatore) traditioneel met een vrouwtjeszwijn op zoek naar truffels. De geur die een truffel vrijgeeft is voor de vrouwtjeszwijnen gelijk aan de geur van de lokstof die mannetjeszwijnen afgeven. De vrouwtjeszwijnen zochten daarom dus gretig naar truffels.

Het probleem bij het truffeljagen met zwijnen was dat zij ook dol zijn op truffels! De eenmaal gevonden truffels werden dan ook dikwijls door de zwijnen zelf opgeslokt. Tegenwoordig worden truffels daarom gezocht met honden.

De honden worden speciaal getraind en zijn in staat snel en gemakkelijk de truffels te vinden. De honden richten minder vernielingen aan bij het vinden van de truffel……en ze eten de truffel niet zelf op! Een goede en betrouwbare truffelhond is voor de truffeljager een uiterst noodzakelijk en belangrijk bezit. De prijs voor een goede truffelhond is dan ook hoog.

Een succesvolle truffeljager is naast zijn hond, te herkennen aan de rouwranden onder zijn nagels (van het wroeten in de aarde) en een tas op zijn rug (voor de oogts). De truffeljager kent als een echte expert zijn bos en weet precies waar hij moet zoeken. Als een zwijgzame eenling houdt hij de geheimen van ‘zijn’ bos voor zich om de concurrent voor te blijven. De rivaliteit tussen de truffeljagers is groot!